Ett urval av våra genomförda uppdrag
Landspitali Reykavik
2022
2022
Analys, utredning och åtgärdsprogram för omhändertagande av akut sjuka patienter
Utgångspunkten för uppdraget var en långvarig och komplex problembild i samspelet mellan specialiserad slutenvård, akut sjukhusvård av multisjuka äldre och den kommunala vården av multisjuka äldre patienter. Uppdraget innebar, mer konkret, att analysera och utreda akutverksamheten på Islands Landspitali sjukhus utifrån tillgängliga data och uppgifter. I uppdraget ingick att fungera som externt stöd i den insatsgrupp som satts samman, och ta fram en plan hur den uppkomna problematiken och negativa utvecklingen skulle kunna brytas. Uppdraget ledde fram till implementering av en plan som bland annat innebar inrättandet av ny vårdenhet för multisjuka äldre patienter och en högre närvaro av seniora läkare i slutenvården.
- Analys och förslag för samverkan mellan vårdnivåer
- Ledning och expertstöd i åtgärdsprogram
- Utredning och planläggning av nyinrättad vårdenhet för multisjuka patienter
Region Skåne
2022
2023
Chefs- och utvecklingsuppdrag inom operation och anestesi
R+ Clinical Reinforcement AB drev ett kunskapsbaserat utvecklingsarbete för verksamhetsområde ortopedi vid Hässleholms sjukhus (Region Skåne). Den övergripande inriktningen för uppdraget var att bygga upp och utveckla en välfungerande verksamhet, bemannad med egen personal, både vad gäller ledning, läkare och anestesisjuksköterskor. Ett centralt mål var att öka operationskapaciteten för att minska väntetiderna till operation. Teamet från R+ bestod av kliniskt och medicinskt seniora expertfunktioner som analyserade flöden och utvecklingsbehov. På basis av en omfattande analys föreslog R+ ett flertal åtgärder inom operationsplanering, bemanning och rekrytering, som genomfördes under 2022, efter beslut i verksamhetens ledningsgrupp.
• Utveckling av operationsplanering och vårdprocesser
• Produktions- och kapacitetsplanering
• Rekryteringsinsatser och stöd till FOU
Region Dalarna
2018
2021
Genomlysning och omorganisation av regionstyrelsens förvaltning samt skapande av struktur för hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Regionstyrelsen i Region Dalarna fattade beslut om en genomlysning av organisationen för styrelsens förvaltning med anledning av ett hälso- och sjukvården skulle brytas ut och linjemässigt drivas i en egen förvaltning. I uppdraget ingick att utreda, föreslå och förankra och metod för implementering av ny organisation i regionstyrelsens förvaltning samt tillskapande av organisation för hälso- och sjukvårdens förvaltning. Uppdraget drevs fram till och med beslut i regionstyrelse och regionfullmäktige, för de båda förvaltningarna.
• Effektivisering av ärendeberedning
• Utveckling av god förvaltningskultur
• Organisationsutveckling
Region Örebro Län
2019
2022
Medicinskt expertstöd i utveckling av traumaorganisation, intensiv- och intermediärvård samt regionövergripande resurs för endoskopi
I uppdraget ingick att analysera och föreslå förutsättningar för att leda arbetet med traumaverksamheten, intensivvård/intermediärvård och användning av gemensamma resurser inom endoskopiverksamhet inom Region Örebro län. I uppdraget ingick utvecklandet av förutsättningar för en utvecklad traumavård, som en drivkraft för att tillskapa en väl fungerande universitetssjukhusvård. Analysen omfattade åtgärder för ett ökat utbyte och nytta av befintlig intensivvårdsverksamhet på regionens tre sjukhus. Vidare omfattade uppdraget att samordna och skapa förutsättningar för en gemensam, och i alla verksamheter förankrad styrning, av den gemensamma resursen för regionens endoskopiverksamhet. Här togs ett förslag fram - som genomfördes – kring utveckling av och tillämpning av nivåer för strategiskt, taktiskt och operativt beslutsfattande.
• Utformning av strukturer för beslutsfattande och styrning av gemensamma vårdresurser
• Analyser av hälso- och sjukvårdssystem
• Utvecklingsinsatser för traumavård och intensivvård
Region Östergötland
2016
2019
Regionövergripande program för kostnadskontroll och effektivisering
En för hög kostnadsökningstakt inom den specialiserade vården i Region Östergötland, särskilt opererande verksamheter samt neuro- och an/op/iva-verksamheterna, resulterade i en politiskt initierad utredning om orsakerna. En utredning genomfördes med förslag till åtgärdsprogram. Åtgärderna baserades på effektiviseringar av verksamhetsprocesser med målet att öka antalet vårdplatser och operationskapacitet (med bibehållen kostnadsbild). Ett nytt ledningssystem för operationsplanering implementerades och ett förändringsarbete kring vårdplatsutnyttjandet genomfördes.
• Analys, förslag och genomförande av åtgärder för kostnadsreducering
• Effektivisering av verksamhetsprocesser
• Åtgärder för ett ökat utbyte av befintliga resurser inom hälso- och sjukvården